Steinkjer-Avisa,
Fredag 5.mai 2017.
Mange reagerte med avsky da bildene av den døde hvalen med magen full av plast rullet over TV-skjermene for noen uker siden. Dette har ført til ekstra fokus på det vi kaster i fjorden eller havet, og nå inviterer Naturvernforbundet i Steinkjer og Miljøpartiet De Grønne Steinkjer til strandrydding i Paradisbukta lørdag.
I denne uka er det arrangert strandryddedag over hele Norge, og ifølge foreninga Hold Norge Rent er det over 20.000 personer som har vært med å plukke søppel langs kysten av landet. Strandryddedagen ble arrangert og etablert i 2011, og er Norges største kollektive ryddedugnad. Bildene av den døde hvalen med magen full av plastikk satte en støkk i oss alle, og dette førte til at svært mange revurderte sitt forhold til blant annet handleposer av plastikk. Plast som kommer på avveie i naturen, kan spre miljø- og helseskadelige stoffer. I tillegg binder mikroplast til seg miljøgifter som allerede finnes i omgivelsene og konsentrasjonen av miljøgifter kan mangedobles. Plastpartikler kan derfor være helseskadelige og er en kilde til opptak av miljøgifter i organismer.
– Lørdag vil Naturvernforbundet i Steinkjer og Miljøpartiet De Grønne Steinkjer samarbeide om en strandrydding fra Paradisbukta til Lundflata, forteller Kåre Larsen, kasserer i Naturvernforbundet i Steinkjer.
– Vi håper at mange steinkjerbygg vil dukke opp på denne fellesdugnaden, og i tillegg til jobben med å plukke søppel, skal vi selvsagt også ta oss tid til både grilling og litt kaffekos, sier Larsen. Arrangementet i Paradisbukta starter ved 13-tiden på lørdag, og Steinkjer kommune vil stå for henting og bortkjøring av fulle søppelsekker. Strandryddedagen 2017, lørdag 6. mai, er også for første gang løftet opp på et nordisk nivå der Danmark, Sverige, Finland, Færøyene, Island og Norge mobiliserer sammen til en nordisk strandryddedag der mange titalls tusener av frivillige vil være med på dugnaden. Man regner med at i 2017 flyter det nesten 270.000 tonn plast i vannmassene på verdenshavene, og dette fører til store skader på fisk, fugl og dyr. Man regner også med at det finnes enda mer på havbunnen. – Så det er viktig at vi gjør en innsats før det er for sent. Møt opp på lørdag, sier Kåre Larsen.